logo

Коремна и Колоректална хирургия. Неоперативно лечение на хемороиди и анални фисури

Специалист Коремна и Колоректална хирургия

Моето мото

  • Отговорност
  • Етика
  • Дискретност

Практикуващ коремен хирург, проктолог от 1996 г.

повече »»

ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

0886 72 72 07

ЗАПИШЕТЕ ЧАС!

Партньори

Договорен партньор на Национална здравноосигурителна каса

Договорен партньор на Застрахователно Акционерно Дружество "България здраве" АД

Договорен партньор на "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД
"Дженерали Застраховане" АД

 

Лечение на хемороидалната болест

 

Съществува голямo разнообразие от методи за лечение на хемороидалната болест. Те могат да се разделят в три групи. Изборът на метод за лечение зависи от стадия на хемороидите, водещия симптом, от опита и квалификацията на лекаря и наличната апаратура. Значение има и предпочитанието на пациента.

Изкуството при лечението на хемороидална болест се състои в това да се намери и приложи умело най-подходящия лечебен подход за всеки конкретен пациент !

І . Консервативно лечение.
Включва комплекс от мерки – подходяща диета, регулиране на ритъма на изхождане, венотонични медикаменти и локално приложение на свещички и кремове. Подобни мерки имат ефект само в начален стадий на хемороидалната болест или са допълнение към останалите методи на лечение.  
Според един от най-видните проктолози prof. Goligher,  миниинвазивните методи на лечение на хемороидите днес са толкова безопасни и лесно приложими, че не е оправдано хирурга-проктолог да отпрати пациент с кървене или пролапс само с диетичен съвет или рецепта за медикамент.
Изключение от този подход се прави  само за хемороиди при бременност и при нарушения в кръвосъсирването.

ІІ. Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение.
- Rubber band ligation ( еластично лигиране ) повече >>

“Еластичното лигиране” се състои в поставяне със специален вакуумен апарат на много стегнат латексов пръстен в основата на хемороидалният възел. С това кръвоснабдяването му се прекъсва и след 3 – 7 дни той отпада подобно на презрял плод. Това е амбулаторна процедура, която може да се прилага за хемороиди II-ра и III-та степен. Може да е придружено от кървене и слаба болка няколко дни след провеждането й. На мястото се получава малка раничка, която заздравява напълно за около три седмици.
Процедурата може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди ! На един етап могат да се отстранят един или два хемороида. Аз бих препоръчал еластично лигиране на хемороидите само когато това е най-подходящото за Вас лечение. Не винаги лигирането е възможно и уместно !
В напредналите стадии по-подходящи са други методи на лечение. Необходим е внимателен преглед и преценка на оплакванията при всеки отделен пациент.
  

Резултати (виж) при лечение на хемороиди ІІ към ІІІ степен с еластично лигиране.

Запомнете – този метод на лечение дава прекрасни резултати и може да ви спести операция с всичките й рискове, болка и стрес. Необходимо е само да бъде проведена на време - преди хемороидите да са преминали в ІV стадий !


- Склеротерапия.

Цел на процедурата е да фиксира лигавицата на правото черво към подлежащата мускулатура. За да се постигне това се инжектира специфична субстанция в зоната над хемороидалните възли, а не в самите тях. Те остават на място. В резултат кръвоснабдяването на възлите намалява, а те трябва повече да не изпадат от ануса.  Днес се изпозва все по-рядко.

- Инфраред коагулация. Използва се източник на инфрачервена светлина – халогенна лампа с  подходящ световод. Създава висока температура в лигавицата в областта над хемороидалната зона – в основите на хемороидалните възли. Действието му е подобно на склерозиращата терапия. Методът е подходящ, като самостоятелна манипулация при I-ва и начална II-ра степен.- Криотерапия ( замразяване )
Използва се течен азот при температура около – 1800  за 2-3 минути, което води до кристализиране на тъканите. Крайните резултати са добри, но в седмици след порцедурата е налице постоянна секреция с неприятна миризма и болки. Понякога е трудно да се дозира времето за експозиция на тъканите и следователно дълбочината на замразяване. Поради тези причини криотерапията вече се изпозва рядко като лечебна процедура за хемороиди.

ІІІ. Хирургично лечение:
Препоръчва се при:
1. Продължително и/или обилно кървене.
2. III и IV степен хемороиди.
3. При изчерпване на възможностите на консервативното и амбулаторно лечение.


- "Класически" оперативни методи:

Основават се на един основен принцип: намаляване на кръвния ток към хемороидалните възли и отстраняване само на излишната хемороидална тъкан.
Коректността изисква да подчертая, че класическите оперативни методи дават най-добри отдалечени във времето резултати, но са свързани и със значителен дискомфорт за пациента подложил се на тях – болка, постъпване в болница, анестезия и различен срок нетрудоспособност.

- Премахване на хемороидите с механичен ушивател.

Методът е въведен през 1997 година от Antonio Longo. Представлява прекъсване на кръвоснабдяването към възлите чрез изрязване на лигавичен маншон над хемороидите, но не и на самите хемороиди ! Използва се апарат наречен хемороидален съшивател. Съшивателят изрязва циркулярна лента от лигавицата непосредствено над аналния канал и поставя два реда малки скоби, така че да се съединят двата края на оставащата лигавица.

Методът на Longo има някои предимства пред класическите операции:
Препоръчва се при III-та и IV-та степен хемороиди и т.нар. ректален пролапс.
Противопоказан е при анална стеноза, болест на Крон, перианални абсцеси и фистули. Моето мнение е, че резултатите от тази операция не са толкова „блестящи“ и не оправдават широкото й рекламиране в последните години. Добра е само за пациенти с тежко изразено изпадане на аноректална лигавица, а те са не повече от 5 % от всички потърсили проктологична помощ.

Лечение на външните хемороиди.

Обичайно се извършва в амбулаторна обстановка под локална анестезия на един или на няколко етапа, в зависимост от броя и разположението на хемороидите. Ако са налице и вътрешни хемороиди, то външните могат да се премахват на втори етап след банд-лигирането на всички вътрешни хемороиди.

Тромбоза на външен хемороид.

Може да се лекува оперативно до 1-2 дни от началото на тромбозата. Извършва се срязване на хемороида и изваждане на тромба. Използването на т.нар биполярна коагулационна пинсета дава възможност и за цялостно отстраняване на възела. След това оздравяването е по-бързо.

 

В заключение бих искал да подчертая, че са много малко пациентите, които не могат да се излекуват амбулаторно.

 

Опита и комбинирането на различни методи за лечение са предпоставка за добър резултат.
Умелото използване на модерни електрохирургични уреди като биполярна коагулация и LigaSure почти винаги обезмислят болничното оперативно лечение.

Професионален опит и съвременни методи. Истината за Вашето здраве. Решението е Ваше и е толкова лесно!