Телефон: 0886 72 72 07
# #

Лечение на хемороидалната болест

default
Съществува голямo разнообразие от методи за лечение на хемороидалната болест. Те могат да се разделят в три групи. Изборът на метод за лечение зависи от стадия на хемороидите, водещия симптом, от опита и квалификацията на лекаря и наличната апаратура. Значение има и предпочитанието на пациента.

Изкуството при лечението на хемороидална болест се състои в това да се намери и приложи умело най-подходящия лечебен подход за всеки конкретен пациент.

І . Консервативно лечение.

Включва комплекс от мерки – подходяща диета, регулиране на ритъма на чревния тракт, венотонични медикаменти и локално приложение на свещички и кремове. Подобни мерки имат ефект само в начален стадий на хемороидалната болест или са допълнение към останалите методи на лечение.  

Какъв да бъде този режим?
  • Най–важно е да се създаде навик за редовна дефекация. Всичко друго е допълнително.
  • Приемайте богата на влакнини храна – пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, зърнени храни, овесени ядки, варива, ориз.
  • Пийте повече течности – 6 – 8 чаши на ден – вода, чай, кафе, плодови сокове, супи и бульони.
  • Създайте си навик за ходене в тоалетната всеки ден по едно и същи време и се старайте да не го нарушавате.
  • Понякога много помага ако половин час преди това изпиете на гладно чаша прясно мляко с лъжица мед.
  • Ако въпреки това имате проблеми обърнете се към  хирург.
  • Поддържайте личната си хигиена поне два пъти дневно топла вода без сапун.

ІІ. Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение.

- Rubber band ligation ( еластично лигиране )
Rubber band ligation
Според един от най-видните проктолози prof. Goligher,  миниинвазивните методи на лечение на хемороидите днес са толкова безопасни и лесно приложими, че не е оправдано хирурга-проктолог да отпрати пациент с кървене или пролапс само с диетичен съвет или рецепта за медикамент.

Изключение от този подход се прави  само за хемороиди при бременност и при нарушения в кръвосъсирването.

“Еластичното лигиране” се състои в поставяне със специален вакуумен апарат на много стегнат латексов пръстен в основата на хемороидалният възел. С това кръвоснабдяването му се прекъсва и след 3 – 7 дни той отпада подобно на презрял плод. Това е амбулаторна процедура, която може да се прилага за хемороиди I-ва, II-ра и начална III-та степен. Може да е придружено от кървене и слаба болка няколко дни след провеждането й. На мястото се получава малка раничка, която заздравява напълно за около три седмици.

Еластичното вакуумно лигиране на вътрешни хемороидални възли се практикува рутинно в МЦ „ФАМА МЕДИКАЛ“ с помощта на увеличителна дигитално-оптична система.
   
Еластично вакуумно лигиране на вътрешни хемороидални възли


Процедурата може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди ! На един етап могат да се отстранят един или два хемороида. Препоръчваме еластично лигиране на хемороидите само когато това е най-подходящото за Вас лечение. Не винаги лигирането е възможно и уместно.

В напредналите стадии по-подходящи са други методи на лечение. Необходим е внимателен преглед и преценка на оплакванията при всеки пациент.

Този метод на лечение дава прекрасни резултати и може да ви спести операция с всичките й рискове, болка и стрес. Необходимо е само да бъде проведена на време - преди хемороидите да са преминали в ІV стадий!

- Склеротерапия.
Цел на процедурата е да фиксира лигавицата на правото черво към подлежащата мускулатура. За да се постигне това се инжектира специфична субстанция в зоната над хемороидалните възли, а не в самите тях. Те остават на място. В резултат кръвоснабдяването на възлите намалява, а те трябва повече да не изпадат от ануса.  Днес се изпозва все по-рядко.

- Инфраред коагулация.
Използва се източник на инфрачервена светлина – халогенна лампа с  подходящ световод. Създава висока температура в лигавицата в областта над хемороидалната зона – в основите на хемороидалните възли. Действието му е подобно на склерозиращата терапия. Методът е подходящ  като самостоятелна манипулация при I-ва и начална II-ра степен.
Инфраред коагулация


- Криотерапия ( замразяване )
Използва се течен азот при температура около – 1800  за 2-3 минути, което води до кристализиране на тъканите. Крайните резултати са добри, но в седмици след порцедурата е налице постоянна секреция с неприятна миризма и болки. Понякога е трудно да се дозира времето за експозиция на тъканите и следователно дълбочината на замразяване. Поради тези причини криотерапията вече се изпозва рядко като лечебна процедура за хемороиди.  

- Лазертерапия
Лазерната терапия на хемороиди е сравнително нова минимално инвазивна процедура за лечение на хемороиди, при която хемороидният кръвоток се коагулира с лазер. Понякога се изисква обща анестезия. Лазерната сонда се поставя в хемороидалния възел. Благодарение на интензивното количество енергия, лазерният лъч обгаря и затваря кръвоносните съдове, поради което хемороидът се свива, като същевременно намалява риска от прекомерно кървене по време и след процедурата. Тъй като лазерната хемороидопластика е прецизна процедура, тя не оставя ефект върху околните тъкани, както и аналните сфинктери.

Лазертерапия


 

ІІІ. Хирургично лечение

Класически" оперативни методи
Препоръчва се при: 

1. Продължително и/или обилно кървене. 
2. III и IV степен хемороиди. 
3. При изчерпване на възможностите на консервативното и амбулаторно лечение. 


- "Класически" оперативни методи:
Основават се на един основен принцип: намаляване на кръвния ток към хемороидалните възли и отстраняване само на излишната хемороидална тъкан.

Коректността изисква да подчертем, че класическите оперативни методи дават най-добри отдалечени във времето резултати, но са свързани и със значителен дискомфорт за пациента подложил се на тях – болка, постъпване в болница, анестезия и различен срок нетрудоспособност.

Пациентите добре трябва да премислят дали искат да решат проблема си веднъж завинаги, но с цената на повече дискомфорт или да разчитат на контрол на състоянието с неболезнени миниинвазивни методи на лечение.


- Премахване на хемороидите с механичен ушивател.
Операция на хемороиди с автоматичен съшивател по метода Лонго – отлични резултати, но само при точно поставени показания!
Премахване на хемороидите с механичен ушивател
 
Методът е въведен през 1993 година от италианският хирург Antonio Longo. Представлява прекъсване на кръвоснабдяването към възлите чрез изрязване на лигавичен маншон над хемороидите, но не и на самите хемороиди ! Използва се апарат наречен хемороидален съшивател. Съшивателят изрязва циркулярна лента от лигавицата непосредствено над аналния канал и поставя два реда малки скоби, така че да се съединят двата края на оставащата лигавица.
Операция на хемороиди с автоматичен съшивател по метода Лонго


Методът на Longo има някои предимства пред класическите операции. Най-същественото от тях е минималната болка в следоперативния период. Препоръчва се при III-та и IV-та степен хемороиди + т.нар. ректален пролапс. За съжаление има и някои специфични рискове.

Противопоказан е при анална стеноза, болест на Крон, перианални абсцеси и фистули. Нашето мнение е, че резултатите от тази операция са добри само при пациенти с тежко изпадане на аноректална лигавица, а те са не повече от 5 % от всички потърсили проктологична помощ. Тази модерна методика е широко рекламирана в последните години, но изисква опит и внимателна диагностична преценка преди да се предприеме.


Лечение на външните хемороиди.
Обичайно се извършва в амбулаторна обстановка под локална анестезия на един или на няколко етапа, в зависимост от броя и разположението на хемороидите. Ако са налице и вътрешни хемороиди, то външните могат да се премахват на втори етап след банд-лигирането на всички вътрешни хемороиди.


Тромбоза на външен хемороид.
Лекува се амбулаторно и напълно безболезнено до няколко дни от началото на тромбозата. Извършва се пунктиране на хемороидалния възел и изваждане на тромба. Използването на т.нар биполярна коагулационна пинсета дава възможност и за цялостно отстраняване на възела. След това оздравяването е много бързо.
Тромбоза на външен хемороид.


Опитът и комбинирането на различни методи за лечение са предпоставка за добър краен резултат.