Телефон: 0886 72 72 07
# #

Анална фистула

default

Вашата операция за отстраняване на анална фистула

Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси:

Какво е аналната фистула?
Аналната фистула представлява каналче, което свързва правото черво отвътре с кожата около ануса навън. Можете да предположите, че имате такова заболяване, ако забележите оскъдно зацапване на бельото с белезникав секрет, гной или кръв. В някои случаи е възможно да има отделяне на газове или изтичане на изпражнения. Понякога оплакванията са по-дискретни и се ограничават с дискомфорт в аналната област.

Много често пациенти, които са оперирани по спешност с диагноза перианален абсцес оформят перианална фистула на мястото, където е „цепнат“ абсцеса. Всъщност това са двата етапа на едно и също заболяване. Перианалният абсцес представлява инфектирана кухина изпълнена с гной, която се формира в тъканите около ануса и правото черво. Въпреки това трябва да се знае, че не всеки абсцес завършва с образуване на фистула и не всяка фистула започва от перианален абсцес.
Ако имате подобни оплаквания се консултирайте с хирург специалист в тази област.

Видове перианални фистули в зависимост от засягането на аналните сфинктерни мускули
Видове перианални фистули в зависимост от засягането на аналните сфинктерни мускулиКакви видове фистули има ?
Има различни видове фистули – някои са “прости”, т.е. каналчето е само едно и с повърхностен ход. Други са с множество разклонения на канала. Много често се засягат сфинктерните мускули на ануса регулиращи контролирането на изхождането. В каналчетата на фистулите се поддържа хроничен възпалителен процес.

По-принцип колкото по-близо до ануса е отворчето на фистулата, толкова по-лесно е лечението и обратно.
Фистулите предизвикват сърбеж и дискомфорт, а нерядко се усложняват с обазуване на гнойници около ануса. Във всички случаи е необходимо специализирано хирургично лечение.

Най-висока е честотата на заболяването във възрастта между 30 и 50 години. Мъжете страдат два пъти по-често от жените.

Как би могла да ми помогне операцията?
Лечението на перианалните фистули е единствено оперативно. Съществуват много оперативни методи за лечение на фисулите в зависимост от техния вид и положение. Целта на всяка операция е да се отстрани и затвори инфектирания “канал” водещ към правото черво. Зарастването на тъканите в тази област е по-бавно, така че за пълното оздравяване са необходими от една до няколко седмици. През това време не е необходимо да бъдете в болница. Достатъчно е да посещавате за превръзки вашия хирург един или няколко пъти седмично.


Има ли рискове от операцията ?
Преди началото на лечението е необходимо да се оцени риска от нарушаване функциите на сфинктерния апарат с незадържане на газове и изпражнения. От една страна трябва да се постигне пълно излекуване на фистулата, а от друга - да се запази сфинктера на всяка цена. Лечението на перианалните фистули е една от малкото области в хирургията, където изхода се решава преди всичко от опита и личната преценка на хирурга ( van Tets and Kuijpers, 1994 ). Запомнете – запазването на функцията на сфинктера определя вида и обема на избраната операция !

В последните години се експериментира с нови методи на лечение с биоматериали като затваряне на фистулата с фибриново лепило или с фибриновa „тапа“. Резултатите за сега са противоречиви.
Лазерното лечение на фистулите засега също е с несигурен резултат.


Каква подготовка е необходима ?
Може да постъпите в болница в деня на операцията. Необходимо е да не сте закусвали и пили течности същата сутрин.
Понякога е необходимо, но не задължително, предния ден да се почисти дебелото черво по начин уговорен с вашия хирург.
Предварително се правят изследвания и консултации, за да се установи дали имате съпътстващи заболявания и нужда от допълнителна подготовка.


Анестезия
Най-добре е да се прилага краткотрайна венозна анестезия и локално блокиране на усещането за болка с подходящи медикаменти. Последните осигуряват напълно безболезнен ранен следоперативен период.

Понякога се използва и т.нар.  „спинален блок“, но той променя тонуса на мускулатурата и пречи на правилната преценка по време на операцията. Освен това прави невъзможно да се приберете в къщи още следобеда след процедурата. Налага се да останете в болницата и през нощта.
„Спинален блок“ следва да се използва само при сложни, разклонени трансфинктерни и екстрасфинктерни фистули.


Какво става след операцията?
 • Вие ще имате превръзка в областта около ануса на мястото на отстранената фистула. Това се прави с цел да бъде преустановено изцяло дори и най-лекото кръвотечение.
 • Известен дискомфорт е неизбежен. Не се колебайте да поискате обезболяващи или успокоителни средства от медицинския персонал, ако се появят болки.
 • На следващата сутрин превръзката се сменя с нова като раната се третира с подходящ антисептичен унгвент.
 • В първите дни е нормално да имате оскъдно кървене на превръзката, когато правите бани и при изхождане.
 • В някои случаи може да усетите малко ластиче близо до ръба на ануса. То ще отпадне само след около седмица.
 • Диета – хранете се с колкото е възможно по-разнообразна храна без да се ограничавате. Принудителното гладуване или едностранчивото хранене води до запек и доста болезнено първо изхождане.


Трудно ли ще бъде първото изхождане?
Нормално е първото изхождане да настъпи до 3 - 4 дни. Наличието на необилно количество кръв не бива да ви притеснява и е напълно нормално. Добра идея е да вземете обезболяващо прахче / напр. Аулин, Нимезил или др. / 15 –20 минути преди да отидете до тоалетната.


Превръзки
 • Първоначално превръзките са един път дневно, като преди това се прави антисептична седалищна баня с приятна за тялото топла вода и разтворен Калиев парманганат или запарка от Смрадлика за 3 - 4 минути. Разтвора на Калиев парманганат трябва да бъде много бледо розов, за да не доведе до изгаряне на околната кожа.
 • Най-важно, за да бъде успешно лечението е раната да зарасне от дъното към повърхността !
 • Затова превръзката се състои в поставяне на марлено фитилче с антисептичен унгвент до самото дъно на раната.
 • Неправилното водене на превръзките след операция за перианална фистула може да провали дори перфектно извършена хирургична процедура .
 • Във всички случаи трябва да знаете, че правилното водене на превръзките е от решаващо значение за крайния успех на лечението. Бъдете готови да отделите нужното за това време.

Трябва да се помни, че медицината не е точна наука. Добрите резултати идват, когато лекарят вложи в работата си професионализъм и "сърце", а пациента му се довери и спазва препоръките му. Хирургичното лечение на перианални абсцеси и фистули изисква голямо търпение. Понякога рецидивирането на фистулата просто се случва. Тогава излекуване се постига с една или няколко оперативни ревизии и прецизно водене на превръзките.


Колко време ще бъда в болницата ?
Това зависи от вида на фистулата. При простите фистули може да се приберете в къщи още същия ден. По–сложните изискват болничен престой от няколко дни.


Как да правя превръзките си в къщи?
 • Преди да си тръгнете от болницата помолете вашия хирург подробно да Ви обясни как да си правите превръзките. Те не са сложни.
 • Добра идея е да присъства и ваш близък човек на когото можете да разчитате да Ви помага.
 • Запомнете – най-важното е да се поставя марлен „фитил“ с мехлем до дъното на раната !
 • Напълно нормално е да забелязвате малко количество кръв или гной на превръзката. За да запазите бельото си може да подлагате парче марля или памук. Окосмяването в близост до раната трябва да се отстрани.
 • Поне веднъж седмично превръзката трябва да се прави от лекар.


Колко дни болнични са ми необходими?
 • Времето необходимо за да поемате отново на нормалните си задължения варира много в зависимост от индивидуалната чувствителност на всеки човек и от вида на фистулата.
 • Обикновено 7 дни до 2 седмици са напълно достатъчни.
 • Избягвайте прекалено много стоене на едно място – прав или седнал, както и топли помещения, сауна, горещи вани и др.