Телефон: 0886 72 72 07
# #
default
Какво са хемороидите?

Какво са хемороидите?

Хемороидите представляват плетеница от отточни кръвоносни съдове разположени в близост до ануса. Те се наричат още кавернозни тела (контактуващи помежду си артериални и венозни съдове) и анатомично нормално съществуват в тази зона. Тези съдови сплетения съдържат и артериална кръв, която е ясна и алено червена. Прикрепени са към подлежащите мускули със съединително тъканни връзки наречени лигаменти на Parks.

Хемороидите биват вътрешни и външни. Предизвикват подутина подобна на тази при хора с разширени вени на краката. Срещат се много често. Всеки трети човек се е оплаквал от хемороиди поне веднъж през живота си. Обикновено оплакванията започват след запек. Това е така, защото напъните за изхождане водят до кръвонапълване на хемороидите. Те се уголемяват, лесно се нараняват и кървяг. Хемороидите по-често се срещат в някои фамилии – предават се по наследство. Обичайна е появата им при жените по време на бременност и след раждане.
 

Диагностика на хемороидалната болест

За диагностика на хемороидалната болест в МЦ „ФАМА МЕДИКАЛ“ се използва т.нар. аноскопия с висока резолюция (High Resolution Anoiscopy).   

аноскопия с висока резолюция


Това е високо технологичен метод за диагностика на правото черво осигуряваща оптично увеличение от 2.9 до 17,9 пъти в зависимост от зададения режим на апарата. При необходимост се използват допълнителни контрастни багрила за тъканите осигуряващи много точна диагноза. 


Полученият образ се обработва дигитално със съответен софтуер и се визуализира на монитор. Диагностичните и терапевтични процедури се архивирт в паметта на системата под формата на фото- и видео- документация достъпна при повторен преглед и позволяват динамично проследяване състоянието на пациента.
Когато източник на кървене не може да се установи еднозначно се провежда т.нар видеосигмоидоскопия с който се оглеждат по-горните етажи на дебелото черво. Това са диагностични процедури с голяма точност и минимален дискомфорт за пациента, които при правилна подготовка и изпълнение са напълно безболезнени. Изключително важно е лекарят да е 100 % сигурен, че едно кървене от ануса се дължи именно на хемороиди, а не на друго заболяване.